SAM DOORES – SAM DOORES

Misschien zegt de naam van Sam Doores u niet meteen iets, maar toch is deze uit New Orleans, Louisiana afkomstige singer-songwriter geen onbekende in het wereldje van de muziek. Hij is namelijk sinds 2013 de leadzanger, gitarist en belangrijkste songschrijver van de Americana-formatie ‘The Deslondes’ uit New Orleans waarmee een mix van folk, bluegrass, rock, R&B, blues, country, gospel en rootsmuziek wordt gebracht. Daarvoor maakte hij sinds 2007 deel uit van de ook al uit New Orleans afkomstige Americana-groep ‘Hurray For The Riff Raff’ waar zangeres Alyndia Mariposa Segarra voor het meeste vocale werk zorgt.

Zonder titel maar gewoon met zijn eigen naam op het hoesje brengt Sam Doores nu zijn eerste soloplaat uit met daarop veertien tracks waarvan de eerste “Tempelhof Dawn” eigenlijk een korte instrumentale introductie uitmaakt. Het op de video te beluisteren nummer “Let It Roll” is de eerste single uit dit album en ook de eerste echte song op de plaat. Meteen daarna bundelen de zonet vermelde Alyndia Mariposa Segarra en Sam Doores de vocale krachten voor het als duet gebrachte liedje “Other Side Of Town” (zie 2e video), één van de hoogtepunten op “Sam Doores”.

Alle songs op dit album werden door Sam Doores zelf geschreven, doch vaak in samenwerking met iemand uit zijn begeleidingsband of met de albumproducer Anders ‘Ormen’ Christopherson die bij enkele nummers voor extra percussie en ook voor wat speciale effecten zorgt. Beiden zijn trouwens ook eigenaar van de ‘Mashed Potato Records’-opnamestudio in New Orleans waar een groot gedeelte van dit album tot stand is gekomen, naast de songs die in de ‘WSLS Studios’ van Christopherson in het Duitse Berlijn werden opgenomen.

De meeste nummers op dit album werden in de voorbije jaren door Sam Doores gecomponeerd maar ze pasten niet meteen in het muzikale kraam van zijn groepen ‘The Deslondes’ en ‘Hurray For The Riff Raff’. Ze werden meer geschikt bevonden voor een soloplaat en die is er nu dus gekomen. Liedjes als “Wish You Well”, het akoestische “Windmills” en het lieflijke “Had A Dream” passen inderdaad veel beter op deze plaat dan op een groepsalbum. Onze favoriete tracks op “Sam Doores” zijn single “Let It Roll”, het soulvolle “This Ain’t A Sad Song”, het catchy deuntje “Push On” en het door hem voor het huwelijk van zijn zus geschreven walsje “Nothing Like A Suburb” dat heel even aan Tom Waits doet denken en door ons graag tot beste song op dit knappe debuutalbum van Sam Doores als soloartiest wordt bekroond.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records / PIAS

video